Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Αγροτικος Συνεταιρισμος Ζαγορας



Η συγκέντρωση και η εμπορία των μήλων γίνεται στο σύνολο της παραγωγής, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς, πρώτος εξαγωγικός φορέας μήλων στην χώρα και πρότυπος από το 1982.Σήμερα οργανωμένος με γραφεία, ψυγεία, διαλογητήρια, και μέσα διακίνησης.Ιδρυθηκε το 1916.Η φημη του ξεπερνα τα συνορα κατακτωντας αγορες της Ευρωπης και της Μεσης Ανατολης.Το μήλο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οπωροκηπευτικά προιόντα και είναι απαραίτητο συστατικό υγιεινής διατροφής και ανάπτυξης για τον ανθρώπινο οργανισμό Η γνωστή σε όλους ρήση «Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα», η οποία υπάρχει και χρησιμοποιείται σε πολλές περιοχές του κόσμου εδώ και πάρα πολλά χρόνια, είναι χαρακτηριστική της σημασίας που έχει για τον ανθρώπινο οργανισμό η κατανάλωση μήλων και παράγωγων σκευασμάτων.
Η κυριότερη οικονομική δραστηριότητα του Συνεταιρισμού είναι η παραγωγή μήλων ποικιλίας starking Delicious και σε μικρότερες ποσότητες Golden Delicious και Renettes.
Εκτός της κύριας δραστηριότητάς του, ο Συνεταιρισμός ασκεί και άλλες παρεμφερείς δραστηριότητες στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του.
Συγκεκριμένα, ο συνεταιρισμόςδιαθέτει και λειτουργεί τα παρακάτω:
• Σούπερ μάρκετ στην Ζαγορά Πηλίου
• Κατάστημα γεωργικών εφοδίων (φυτοφάρμακα, μηχανήματα, λιπάσματα, ζωοτροφές)
Οι ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς έχουν συνολικό εμβαδόν 10.515 τ.μ. Η κτιριακή εγκατάσταση περιλαμβάνει υπόγειο και ισόγειο. Οι εγκαταστάσεις των ψυκτικών θαλάμων έχουν συνολική χωρητικότητα 55.000 κ.μ. ή 10.000.000 κιλών προϊόντος. Η χωρητικότητα κάθε θαλάμου κυμαίνεται από 100 έως και 350 τόνους.
Για τις ανάγκες μετακίνησης των προιόντων ο Συνεταιρισμός διαθέτει δώδεκα περονοφόρα μηχανήματα, ενώ μια μεταφορική ταινία χρησιμοποιείται για την μεταφορά των προιόντων από το υπόγειο στο διαλογητήριο. Το διαλογητήριο έχει ικανότητα διαλογής 20 τόνων περίπου ανά ώρα και διαθέτει έξι γραμμές διαλογής. Επιπλέον, υπάρχουν τα μηχανήματα συσκευασίας, μηχανήματα βαπτίσματος προιόντων καθώς και το σύστημα μηχανογράφησης.

Τα μηλα της Ζαγορας θεωρουνται τα καλυτερα στο κοσμο και η αναγνωριση αυτη επισφραγιζεται το 1996 απο την Ευρωπαϊκη Ενωση με την ετικετα<<Προστατευομενη Ονομασια Προελευσης>>(κανονισμοςΕ.Ε.Κ.1107\96)μια σημαντικη διακριση που δινεται σε προϊοντα υψηλης ποιοτητας.Δυνατοτητα συντηρησης πανω απο 10,000 τοννους και 100% συσκευασια και διακινηση των μηλων της περιοχης.
www.zagorin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: