Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2009

Γυναικειος Αγροτοτουριστικος Συνεταιρισμος ΖαγοραςΣήμερα στην Ζαγορά υπάρχει ο Γυναικείος Αγροτοτουριστικός Συνεταιρισμός ο οποίος ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1993 από 50 γυναίκες που θέλησαν να αξιοποιήσουν τις παραδόσεις τους.
Έχει δικό του κατάστημα, στην κεντρική πλατεία του χωριού τον Άη Γιώργη. Στο ισόγειο του κτίσματος έχει δύο επίπεδα, εκ των οποίων το ένα στεγάζει το εργαστήριο παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων του Γυναικείου Αγροτουριστκού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, ενώ το άλλο είναι υπερυψωμένο, με ξεχωριστή είσοδο, και οδηγεί στον ξενώνα. Τα δωμάτια έχουν διαφορετικό χαρακτήρα το καθένα, με ένα κυρίαρχο χρώμα που παραπέμπει σε ένα λουλούδι: ορτανσία, καμέλια, κυκλάμινο, γαρδένια, τριαντάφυλλο και αχιλλεία.
Το πρωινό στον ξενώνα είναι πραγματική έκπληξη, με δεκάδες παραδοσιακά εδέσματα, ενώ ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει και τα γεύματά του από έναν πλούσιο κατάλογο παραδοσιακών συνταγών. Όσοι, τέλος, επιθυμούν να πάρουν κάποιες από αυτές τις τοπικές λιχουδιές στο σπίτι τους, μπορούν να επισκεφθούν το παρακείμενο καφεγλυκοπωλείο του συνεταιρισμού, στο οποίο εκτίθενταsι και τα προϊόντα του. ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ χτίστηκε το 1906, ξεχωρίζει μέσα στη Ζαγορά, χάρη στα χρώματά του και αποτελεί ορατή απόδειξη όσων μπορεί να επιτύχει ένας γυναικείος συνεταιρισμός, αν τα μέλη του εργαστούν μεθοδικά και με μεράκι. Πρώτος του ιδιοκτήτης ήταν ο Δανιήλ Δρακόπουλος, ένας από τους εκατοντάδες Πηλειορείτες της ομογένειας, που αφού πλούτισε στη Σμύρνη με το εμπόριο του καφέ γύρισε στη γενέτειρά του και έχτισε το αρχοντικό αυτό για να μείνει με τη γυναίκα του, Κατίνα Κορδάτου, αδερφή του ιστορικού Γιάννη Κορδάτου. Το αρχοντικό άρχισε να λειτουργεί ως ξενοδοχείο με την ονομασία «Αιγαίον» τη δεκαετία του 1960, και από τα δεκαετία του 1980 πέρασε στην κυριότητα του Δημοσίου. Έχοντας παραμείνει για πολλά χρόνια κλειστό, το αρχοντικό αφέθηκε στην φθορά του χρόνου μέχρι το 1998 όταν το ανέλαβε ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς. Οι γυναίκες δούλεψαν σκληρά δύο ολόκληρα χρόνια προκειμένου να δώσουν και πάλι ζωή στον ξενώνα και αναδείξουν την ομορφιά του παλαιού σπιτιού.
Archontiko Drakopoulou, Zagora

Μπορει να ξεκουρασει και τους πιο απαιτητικους.Με τις γευσεις του μπορει να σε ταξιδεψει... ....απολαυση εστω ενας καφες στο καφεγλυκοπωλειο των γυναικων στη κεντρικη πλατεια του χωριου.
1 σχόλιο:

ΚΑΙΤΗ ΓΚΙΑΛΗ είπε...

Η ιστοσελίδα βιοΠοιότητα - BIOPOIOTITA.GR δημιουργήθηκε για να συμβάλλει αποτελεσματικά στην προβολή – παρουσίαση και προώθηση εγγυημένων, ασφαλή τροφίμων και ποτών που παράγονται με βιολογικές ή παραδοσιακές μεθόδους φιλικές στο περιβάλλον.
Αν θέλετε να προβάλλεται τα ποιοτικά προϊόντα σας επικοινωνήστε μαζί μας
www.biopoiotita.gr