Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008
Ευεργετες Ζαγορας -μερος 2
Στα 220 μέτρα υψόμετρο, η Ζαγορά έχει την τιμή να είναι γενέτειρα πολλών ευεργετών και διάσημων προσωπικοτήτων όπως ο Αλέξανδρος Πάντος και ο Γεώργιος Δροσίνης. Τα αρχοντικά της μαρτυρούν την ακμή της.
ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΓΝΗΣ
Γεννήθηκε το 1880. Τελείωσε το Δημοτικό και Ελληνικό Σχολείο. Τις Γυμνασιακές του Σπουδές τις ξεκίνησε στο Βόλο και τις τελείωσε στη Σύρο. Φοίτησε στη Νομική Αθηνών και στην Ανωτάτη Εμπορική Σχολή Ρουσοπούλου. Το 1903 εγκαθίσταται στην Αίγυπτο, όπου προσλαμβάνεται ως υπάλληλος σε μεγάλο εμπορικό γραφείο. Το 1913 παίρνει μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους. Πέθανε το 1953. Ένας από τους καλύτερους ποιητές, ανάμεσα σ’ αυτούς που έζησαν στην Αλεξάνδρεια. Συνεργάστηκε με πολλά Αιγυπτιακά περιοδικά. Τι 1957, με πρωτοβουλία του αδερφού του, όλο το έργο του εκδόθηκε σε δύο τόμους με εισαγωγή και επιμέλεια του Β. Σκουβαρά.
________________________________________
Ν. ΓΟΥΝΑΡΗΣ
Γεννήθηκε το 1916 στη Ζαγορά. Η μητέρα του ήταν Ζαγοριανή. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στη γενέτειρα. Αργότερα εγκαταστάθηκε στο Βόλο, όπου τραγουδούσε από γειτονία σε γειτονιά, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για πολλούς, η μεγαλύτερη φωνή του ελαφρού τραγουδιού. Πέθανε το 1965
________________________________________
ΘΕΟΔ. ΔΕΡΒΕΝΙΩΤΗΣ
Γεννήθηκε στις 20/1/1922. Δάσκαλος του στη μουσική ήταν ο περίφημος Ζαγοριανός μουσικός Γιάννης Βισβίκης. Το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής του θητείας το πέρασε εκτοπισμένος στη Μακρόνησο. Από το 1952 και μετά, διαγράφει μια μεγάλη πορεία στο λαϊκό τραγούδι. Τα τραγούδια του, όλα σχεδόν επιτυχίες, τα τραγούδησαν οι μεγαλύτεροι λαϊκοί τραγουδιστές. Με τη δισκογραφία ασχολείται ακόμη και σήμερα.
________________________________________
ΙΩΝ. ΠΡΙΓΚΟΣ
Γεννήθηκε το 1725. Δεκαπέντε μόλις χρονών φεύγει για την Αλεξάνδρεια, όπου δουλεύει με γνωστούς εμπόρους κι από εκεί για τη Βενετία, όπου παράλληλα με τις εμπορικές του δραστηριότητες, μαθαίνει να γράφει και να διαβάζει την Ιταλική, γνωρίζοντας έτσι την πνευματική κίνηση της περιοχής. Μετά από μια σύντομη στάση στη Σμύρνη, εγκαθίσταται μόνιμα στο Άμστερνταμ. Απ’ την πόλη αυτή συγκεντρώνει ένα σημαντικό αριθμό βιβλίων, που τα περισσότερα ήταν σπάνια κι από μεγάλους εκδοτικούς οίκους και τα στέλνει στη Σχολή της Ζαγοράς. Το 1776 επιστρέφει στη Ζαγορά και μέχρι το τέλος της ζωής του (1789) έδωσε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του για εκπαιδευτικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς.
________________________________________
ΑΔΕΛΦΟΙ ΚΡΗΤΣΚΗ
Mωϋσής και Νικόλαος. Γεννήθηκαν στο Πουρί στις αρχές του δεύτερου μισού του 18ου αιώνα. Νωρίς εγκαταστάθηκαν στη Ζαγορά. Αποφοίτησαν από το ‘’Ελληνομουσείο’’ και έφυγαν για τη Ρωσία. Εκεί ο Μωϋσής έγινε μεγάλος γαιοκτήμονας έχοντας στην κατοχή του ένα ολόκληρο χωριό. Με τη διαθήκη του άφησε 3.000 ρούβλια να μοιράζονται κάθε χρόνο στη Ζαγορά για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ο Νικόλαος Κρήτσκης έγινε Αντιναύαρχος του Ρωσικού στόλου. Κληροδότησε στην πατρίδα του τη Ζαγορά 100.000 ρούβλια για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
________________________________________
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου