Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

Η ιστορια της Ζαγορας...1



Η ιστορία της Ζαγοράς έχει τις ρίζες της στα αρχαία χρόνια. Αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής, ερείπια αρχαίου οικισμού, νομίσματα «Παγασών», οδήγησαν του ιστορικούς αρχαιολόγους στην ύπαρξη της ομηρικής πόλης «Θαυμακίης», η οποία αναφέρεται και από το γεωγράφο Σκύλακα στο σύγγραμμα του «Περίπλους» (6ος π.Χ).

Προς το τέλος της Βυζαντινής περιόδου, εξ αιτίας του φόβου πειρατικών επιδρομών, οι κάτοικοι μετακόμισαν στην περιοχή της σημερινής «Αγίας Σωτήρας», με την ομώνυμη εκκλησία, όπου υπήρξε η μεταβυζαντινή μονή της «Μεταμορφώσεως του Σωτήρος».
Το μεγαλύτερο και ιστορικότερο χωριό του Ανατολικού Πηλίου, απλωμένο σε μια καταπράσινη και ηλιόλουστη πλαγιά του, χωρισμένο σε τέσσερις μεγάλες συνοικίες (Αγία Παρασκευή ή Περαχώρα, Αγία Κυριακή, Άγιος Γεώργιος, Σωτήρα). Το όνομα της κατά μια εκδοχή προέρχεται από το σλαβικό «ζα-γορα» που σημαίνει πίσω από το βουνό. . Για αυτό και παλαιότερα όλα τα πίσω χωριά του Πηλίου τα έλεγαν «χωριά της Ζαγοράς», ενώ και το ίδιο το Πήλιο ήταν κάποτε γνωστό και ως «βουνό της Ζαγοράς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: