Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

ΠΗΛΙΟ-PELION


Το Πηλιο ηταν απο την αρχαιοτητα ενας χωρος που εκρυβε πολλα μυστικα.Το βουνο που ο μυθος αναφερει ως θερινη κατοικια των θεων του Ολυμπου.Καταπρασινο πανω απο το Βολο,αναμεσα στο Παγασητικο κολπο και το Αιγαιο Πελαγος.Η πυκνη και πλουσια βλαστηση που το σκεπαζει,η πλουσια πανιδα τα νερα και οι πηγες που δημιουργησαν με το περασμα των αιωνων.αμετρητες μικρες κοιλαδες μοναδικης ομορφιας,δινουν,χιλιαδες χρονια τωρα,ζωη στο προικισμενο αυτο βουνο.Εδω στη μαγνητικη αυτη ατμοσφαιρα του Πηλιορειτικου τοπιου,σμιγει η ιστορια με το θρυλο,το αγριο με το ηρεμο,το χθες με το σημερα......

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Ευεργετες Ζαγορας -μερος 3


ΚΩΝ. ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑΣ
Γεννήθηκε το 1888. Σε μικρή ηλικία φεύγει για την Αίγυπτο. Διακρίθηκε στο διήγημα και το μυθιστόρημα πάνω σε θέματα καθαρά αιγυπτιακά. Για πολλά χρόνια ήταν πρόεδρος της κοινότητας Ασιούτ και προξενικός αντιπρόεδρος στην ίδια πόλη. Διακρίθηκε στους Βαλκανικούς πολέμους.

________________________________________
ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ
Γεννήθηκε το 1905 στη Σμύρνη από Ζαγοριανούς γονείς. Σπούδασε μουσική στη Γερμανία και κατόπιν εγκαταστάθηκε οικογενειακός στην Αθήνα. Έγραψε οπερέτες, μουσικές ηθογραφίες, επιθεωρήσεις, καθώς και μουσική για θεατρικά και κινηματογραφικά έργα. Πολλά ελαφρά τραγούδια του έγιναν διεθνείς επιτυχίες. Πέθανε το 1984.
________________________________________
ΗΡΑΚΛΗΣ ΒΟΛΤΟΣ
(1855 – 1920)
Ζαγοριανός έμπορος στην Αίγυπτο. Άφησε πεθαίνοντας τη μεγάλη του περιουσία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για να συντηρείται με τους τόκους ένας υπότροφος σε Πανεπιστήμιο της Ευρώπης και να οριστεί και βραβείο από 150.000 χρυσά φράγκα για τον Έλληνα ή Ευρωπαίο επιστήμονα, που θα ανακαλύψει το φάρμακο της θεραπείας του καρκίνο ή της φυματίωσης. Άλλες δωρεές του αφορούν την κοινότητα Ζαγοράς, τις παροικίες και τους συλλόγους του Αγυπτιώτη Ελληνισμού. Βοήθησε φτωχές οικογένειες της Ζαγοράς και το νοσοκομείο Βόλου.
________________________________________
ΑΛΕΞ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Γεννήθηκε το 1834. Διετέλεσε κοτζαμπάσης επί Τουρκοκρατίας. Μετά την προσάρτηση εξελέγη Δήμαρχος Ζαγοράς. Επί Δημαρχίας του έγιναν πολλά κοινωφελή έργα.
________________________________________
ΑΡΙΣΤΑΡ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και το Πανεπιστήμιο των Παρισίων. Εγκαταστάθηκε στη Ζαγορά, μετά ολιγόμηνη παραμονή στο Βόλο. Όπου εξάσκησε μέχρι το τέλος της ζωής του το επάγγελμα του γιατρού. Εξελέγη πρόεδρος της κοινότητος στα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα.

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

Η ιστορια της Ζαγορας...2


Η νέα Ζαγορά, που είχε πλέον πάρει την παραπάνω μορφή απ' τα τέλη του 16ου αιώνα άρχισε να αναπτύσσεται γρήγορα. Η γεωργία και το εμπόριο άκμαζαν. Κατείχε τα σκήπ¬τρα στην μεταξoπαραγωγή (25.000-30.000 οκά¬δες το χρόνο) με μέγιστες εξαγωγές στην Βενε¬τία, Δαλματία, Γερμανία και άλλες περιοχές της Ευρώπης. Παράλληλα αναπτύχθηκε και η εγχώ¬ριος βιομηχανία. Μεγάλες ήταν οι ποσότητες μαλλιού που εισήγε η αγορά της από διάφορες περιοχές της Ελλάδος (συγκεκριμένα η Λειβαδιά έδινε σχεδόν το σύνολο της παραγωγής της) και αφού τις επεξεργάζονταν μαζί με ντόπιες ποσό¬τητες στα ξακουστά «αργαστήρια» της,

Για την ευχερέστερη διεξαγωγή αυτού του εξαγωγικού και εισαγωγικού εμπορίου ήταν φυ¬σικό να αποκτήσει και αξιόλογο στόλο, τα περί¬φημα Ζαγοριανά καράβια, για τα οποία πάμπολλα ποιήματα και τραγούδια έχει αφήσει η Λαϊκή Μούσα. Διασχίζοντας την Μεσόγειο μετέφεραν τα προϊόντα της κωμόπολης σ' όλα τα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης, την Κωνσταντινούπολη και την Σμύρνη. Έτσι δημιουργή¬θηκε στην ανατολική πλευρά του Πηλίου ένα σπουδαιότατο και ακμαιότατο εμπορικό κέντρο.

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009