Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Ευεργετες Ζαγορας -μερος 3


ΚΩΝ. ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑΣ
Γεννήθηκε το 1888. Σε μικρή ηλικία φεύγει για την Αίγυπτο. Διακρίθηκε στο διήγημα και το μυθιστόρημα πάνω σε θέματα καθαρά αιγυπτιακά. Για πολλά χρόνια ήταν πρόεδρος της κοινότητας Ασιούτ και προξενικός αντιπρόεδρος στην ίδια πόλη. Διακρίθηκε στους Βαλκανικούς πολέμους.

________________________________________
ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΙΔΗΣ
Γεννήθηκε το 1905 στη Σμύρνη από Ζαγοριανούς γονείς. Σπούδασε μουσική στη Γερμανία και κατόπιν εγκαταστάθηκε οικογενειακός στην Αθήνα. Έγραψε οπερέτες, μουσικές ηθογραφίες, επιθεωρήσεις, καθώς και μουσική για θεατρικά και κινηματογραφικά έργα. Πολλά ελαφρά τραγούδια του έγιναν διεθνείς επιτυχίες. Πέθανε το 1984.
________________________________________
ΗΡΑΚΛΗΣ ΒΟΛΤΟΣ
(1855 – 1920)
Ζαγοριανός έμπορος στην Αίγυπτο. Άφησε πεθαίνοντας τη μεγάλη του περιουσία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για να συντηρείται με τους τόκους ένας υπότροφος σε Πανεπιστήμιο της Ευρώπης και να οριστεί και βραβείο από 150.000 χρυσά φράγκα για τον Έλληνα ή Ευρωπαίο επιστήμονα, που θα ανακαλύψει το φάρμακο της θεραπείας του καρκίνο ή της φυματίωσης. Άλλες δωρεές του αφορούν την κοινότητα Ζαγοράς, τις παροικίες και τους συλλόγους του Αγυπτιώτη Ελληνισμού. Βοήθησε φτωχές οικογένειες της Ζαγοράς και το νοσοκομείο Βόλου.
________________________________________
ΑΛΕΞ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Γεννήθηκε το 1834. Διετέλεσε κοτζαμπάσης επί Τουρκοκρατίας. Μετά την προσάρτηση εξελέγη Δήμαρχος Ζαγοράς. Επί Δημαρχίας του έγιναν πολλά κοινωφελή έργα.
________________________________________
ΑΡΙΣΤΑΡ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και το Πανεπιστήμιο των Παρισίων. Εγκαταστάθηκε στη Ζαγορά, μετά ολιγόμηνη παραμονή στο Βόλο. Όπου εξάσκησε μέχρι το τέλος της ζωής του το επάγγελμα του γιατρού. Εξελέγη πρόεδρος της κοινότητος στα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: