Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Ευεργετες Ζαγορας -μερος 4


________________________________________
ΙΩΑΝ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Γεννήθηκε το 1834. Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διετέλεσε Κοτζαμπάσης επί Τουρκοκρατίας και μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας εξελέγη Δήμαρχος για δύο συνεχείς τετραετίες. Κατόπιν εξελέγη βουλευτής της επαρχίας Βόλου. Πέθανε το 1911.
________________________________________
ΚΩΝ. ΓΚΛΑΒΑΝΗΣ
(1854 – 1930)
Μετά τις εγκύκλιες σπουδές πήγε στη Σμύρνη και στην Οδησσό, όπου επιδόθηκε σε εμπορικές επιχειρήσεις. Μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας εγκαταστάθηκε στο Βόλο, όπου ίδρυσε αλευροβιομηχανία και κατόπιν βιομηχανική Εταιρεία Γεωργικών Μηχανημάτων και Εργαλείων με την επωνυμία ‘’Γκλαβάνης και Καζάζης’’ που έγινε πανελλήνια γνωστή. Αναμίχθηκε στην πολιτική και εκλέχθηκε δύο συνεχείς περιόδους Δήμαρχος Παγασών.
________________________________________
ΝΙΚ. ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ (1870 – 1929)
Διδάχθηκε τα πρώτα γράμματα στη Ζαγορά. Αργότερα στην Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης και τέλος στο Γυμνάσιο Βόλου αριστούχος. Γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, όπου μετά το πέρας των σπουδών αναγορεύτηκε αριστούχος διδάκτωρ, επαινέθηκε μάλιστα ιδιαίτερα απ’ τον περίφημο καθηγητή Πανεπιστημίου Γεωρ. Χατζηδάκη. Επί τρία χρόνια υπηρέτησε σαν σχολάρχης, κατόπιν καθηγητής και αργότερα με έξοδα του κληροδοτήματος Κρήτσκη εστάλη στη Γερμανία και σπούδασε Παιδαγωγικά. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1902 και διορίστηκε καθηγητής Φιλοσοφικών στη Σμύρνη στην Ευαγγελική Σχολή. Πέθανε στη Βιέννη 3 Μαίου 1929.
________________________________________
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ (1796 – 1880)
Μετά την αποτυχία του κινήματος στο Πήλιο κατά την επανάσταση πήγε στο Ναύπλιο και προσλήφθηκε από τον Μιαούλη, γραμματέας. Αργότερα με τους γιους του Μιαούλη Πήγε στη Βαυαρία. Σπούδασε στο Μόναχο Ελληνικά, Φιλοσοφία και Φυσική. Δίδαξε στο Ολδεμβούργο τη μνηστή του Όθωνα Αμαλία την ελληνική γλώσσα. Το 1839 διορίστηκε καθηγητής της συστηματικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο. Αργότερα εκλέχθηκε βουλευτής και γερουσιαστής. Το 1865 εκδόθηκαν τα ‘’Φιλολογικά Πάρεργα’’. Αργότερα δημοσίευσε διάφορες φιλοσοφικές μελέτες.
________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια: