Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Ευεργετες Ζαγορας -μερος 1


Ευεργέτες και μάλιστα πολλοί απ' αυτούς εθνικοί αναδείχθηκαν και από τους Ζαγο-ριανούς ξενιτεμένους στην Αίγυπτο, ένα άλλο μεγάλο και λαμπρό κεφάλαιο της ιστορίας της Ζαγοράς. Φιλόπονοι, ακούραστοι, φιλοπρόοδοι, πρωτοστάτησαν κι' αυτοί σε όλους τους τομείς, στις καλλιέργειες, στις βιομηχανίες, στο εμπόριο, στις επιστήμες, στα γράμματα, προσφέροντας ευεργεσίες όχι μόνον στην ιδιαίτερη πατρίδα τους αλλά και στο Ελληνικό κράτος γενικότερα. Η Ζαγορά από τα μέσα του 18ου αιώνα, ευτύχισε να γίνει πατρίδα σημαντικών προσώπων. Είναι άξιο θαυμασμού το γεγονός πως ένας τόσο μικρός τόπος άνθισε για δύο αιώνες περίπου όχι μόνον οικονομικά, αλλά και πνευματικά και ενέπνευσε τα τέκνα της σε τόση αγάπη και μεγαλοσύνη για τον τόπο τους. Γεννήθηκε το 1897. Τακτικός καθηγητής Γυναικολογίας. Διευθυντής της Γυναικολογικής Κλινικής του Θεραπευτηρίου ‘’Ευαγγελισμός ’’, Διευθυντής της Γ’ Γυναικολογικής Κλινικής Αρεταίειου Νοσοκομείου. Προσωπικότητα με πλούσια συγγραφική και κοινωνική δράση. Δώρισε αξιόλογα ποσά στην κοινότητα Ζαγοράς. Πέθανε σε ηλικία 109 ετών το 1999.
________________________________________
ΑΠ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Γεννήθηκε το 1888. Αδελφός του Πέτρου Μάγνη. Σπούδασε στο Βόλο και στη Σμύρνη και μετά εγκαταστάθηκε στην Αίγυπτο, όπου ασχολήθηκε με το εμπόριο Βάμβακος. Η κοινωνική, εθνική και φιλανθρωπική του δράση ήταν σημαντική. Μεγάλη ήταν, όμως και η προσφορά του στα Νεοελληνικά Γράμματα. Συντάκτης σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες, δημοσίευσε διηγήματα με το ψευδώνυμο ‘’Πήλιο Ζαγοράς’’ και ιστορικές μελέτες με το οικογενειακό του όνομα. Πέθανε το 1971.
________________________________________
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΡΔΑΤΟΣ
(1891 – 1961)
Ιστορικός Πολιτικός και κοινωνιολόγος. Φοίτησε στα Λύκεια του Βόλου και της Σμύρνης με δασκάλους τον Δημήτριο Γληνό και τον Αλέξανδρο Δελμούζο. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα. Από τους ιδρυτές της ‘’Φοιτητικής Συντροφιάς’’ και του Σοσιαλεργατικού Κόμματος (ΚΚΕΟ, που διετέλεσε γραμματέας του (1920 – 34) και διευθυντής του ‘’Ριζοσπάστη’’. Αργότερα διαφώνησε και διαγράφηκε, πολυγραφότατος, υπήρξε βαθύς μελετητής της Ελληνικής Ιστορίας από την αρχαιότητα έως την σύγχρονη εποχή.
________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια: