Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Αγροτικος Συνεταιρισμος Ζαγορας



Η συγκέντρωση και η εμπορία των μήλων γίνεται στο σύνολο της παραγωγής, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς, πρώτος εξαγωγικός φορέας μήλων στην χώρα και πρότυπος από το 1982.Σήμερα οργανωμένος με γραφεία, ψυγεία, διαλογητήρια, και μέσα διακίνησης.Ιδρυθηκε το 1916.Η φημη του ξεπερνα τα συνορα κατακτωντας αγορες της Ευρωπης και της Μεσης Ανατολης.Το μήλο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οπωροκηπευτικά προιόντα και είναι απαραίτητο συστατικό υγιεινής διατροφής και ανάπτυξης για τον ανθρώπινο οργανισμό Η γνωστή σε όλους ρήση «Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα», η οποία υπάρχει και χρησιμοποιείται σε πολλές περιοχές του κόσμου εδώ και πάρα πολλά χρόνια, είναι χαρακτηριστική της σημασίας που έχει για τον ανθρώπινο οργανισμό η κατανάλωση μήλων και παράγωγων σκευασμάτων.
Η κυριότερη οικονομική δραστηριότητα του Συνεταιρισμού είναι η παραγωγή μήλων ποικιλίας starking Delicious και σε μικρότερες ποσότητες Golden Delicious και Renettes.
Εκτός της κύριας δραστηριότητάς του, ο Συνεταιρισμός ασκεί και άλλες παρεμφερείς δραστηριότητες στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του.
Συγκεκριμένα, ο συνεταιρισμόςδιαθέτει και λειτουργεί τα παρακάτω:
• Σούπερ μάρκετ στην Ζαγορά Πηλίου
• Κατάστημα γεωργικών εφοδίων (φυτοφάρμακα, μηχανήματα, λιπάσματα, ζωοτροφές)
Οι ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς έχουν συνολικό εμβαδόν 10.515 τ.μ. Η κτιριακή εγκατάσταση περιλαμβάνει υπόγειο και ισόγειο. Οι εγκαταστάσεις των ψυκτικών θαλάμων έχουν συνολική χωρητικότητα 55.000 κ.μ. ή 10.000.000 κιλών προϊόντος. Η χωρητικότητα κάθε θαλάμου κυμαίνεται από 100 έως και 350 τόνους.
Για τις ανάγκες μετακίνησης των προιόντων ο Συνεταιρισμός διαθέτει δώδεκα περονοφόρα μηχανήματα, ενώ μια μεταφορική ταινία χρησιμοποιείται για την μεταφορά των προιόντων από το υπόγειο στο διαλογητήριο. Το διαλογητήριο έχει ικανότητα διαλογής 20 τόνων περίπου ανά ώρα και διαθέτει έξι γραμμές διαλογής. Επιπλέον, υπάρχουν τα μηχανήματα συσκευασίας, μηχανήματα βαπτίσματος προιόντων καθώς και το σύστημα μηχανογράφησης.

Τα μηλα της Ζαγορας θεωρουνται τα καλυτερα στο κοσμο και η αναγνωριση αυτη επισφραγιζεται το 1996 απο την Ευρωπαϊκη Ενωση με την ετικετα<<Προστατευομενη Ονομασια Προελευσης>>(κανονισμοςΕ.Ε.Κ.1107\96)μια σημαντικη διακριση που δινεται σε προϊοντα υψηλης ποιοτητας.Δυνατοτητα συντηρησης πανω απο 10,000 τοννους και 100% συσκευασια και διακινηση των μηλων της περιοχης.
www.zagorin.gr

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Γυναικειος Αγροτοτουριστικος Συνεταιρισμος Ζαγορας







Σήμερα στην Ζαγορά υπάρχει ο Γυναικείος Αγροτοτουριστικός Συνεταιρισμός ο οποίος ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1993 από 50 γυναίκες που θέλησαν να αξιοποιήσουν τις παραδόσεις τους.
Έχει δικό του κατάστημα, στην κεντρική πλατεία του χωριού τον Άη Γιώργη. Στο ισόγειο του κτίσματος έχει δύο επίπεδα, εκ των οποίων το ένα στεγάζει το εργαστήριο παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων του Γυναικείου Αγροτουριστκού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, ενώ το άλλο είναι υπερυψωμένο, με ξεχωριστή είσοδο, και οδηγεί στον ξενώνα. Τα δωμάτια έχουν διαφορετικό χαρακτήρα το καθένα, με ένα κυρίαρχο χρώμα που παραπέμπει σε ένα λουλούδι: ορτανσία, καμέλια, κυκλάμινο, γαρδένια, τριαντάφυλλο και αχιλλεία.
Το πρωινό στον ξενώνα είναι πραγματική έκπληξη, με δεκάδες παραδοσιακά εδέσματα, ενώ ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει και τα γεύματά του από έναν πλούσιο κατάλογο παραδοσιακών συνταγών. Όσοι, τέλος, επιθυμούν να πάρουν κάποιες από αυτές τις τοπικές λιχουδιές στο σπίτι τους, μπορούν να επισκεφθούν το παρακείμενο καφεγλυκοπωλείο του συνεταιρισμού, στο οποίο εκτίθενταsι και τα προϊόντα του. ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ χτίστηκε το 1906, ξεχωρίζει μέσα στη Ζαγορά, χάρη στα χρώματά του και αποτελεί ορατή απόδειξη όσων μπορεί να επιτύχει ένας γυναικείος συνεταιρισμός, αν τα μέλη του εργαστούν μεθοδικά και με μεράκι. Πρώτος του ιδιοκτήτης ήταν ο Δανιήλ Δρακόπουλος, ένας από τους εκατοντάδες Πηλειορείτες της ομογένειας, που αφού πλούτισε στη Σμύρνη με το εμπόριο του καφέ γύρισε στη γενέτειρά του και έχτισε το αρχοντικό αυτό για να μείνει με τη γυναίκα του, Κατίνα Κορδάτου, αδερφή του ιστορικού Γιάννη Κορδάτου. Το αρχοντικό άρχισε να λειτουργεί ως ξενοδοχείο με την ονομασία «Αιγαίον» τη δεκαετία του 1960, και από τα δεκαετία του 1980 πέρασε στην κυριότητα του Δημοσίου. Έχοντας παραμείνει για πολλά χρόνια κλειστό, το αρχοντικό αφέθηκε στην φθορά του χρόνου μέχρι το 1998 όταν το ανέλαβε ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς. Οι γυναίκες δούλεψαν σκληρά δύο ολόκληρα χρόνια προκειμένου να δώσουν και πάλι ζωή στον ξενώνα και αναδείξουν την ομορφιά του παλαιού σπιτιού.
Archontiko Drakopoulou, Zagora

Μπορει να ξεκουρασει και τους πιο απαιτητικους.Με τις γευσεις του μπορει να σε ταξιδεψει... ....απολαυση εστω ενας καφες στο καφεγλυκοπωλειο των γυναικων στη κεντρικη πλατεια του χωριου.








Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009

Μενουμε Ελλαδα...2


Ενας παλιος Ζαγοριανος φωτογραφος γραφικη μορφη στο σημερα....

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009