Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

Αγια Κυριακη


Η δευτερη συνοικια ειναι η
Αγια Κυριακη που χτιστηκε το 1740.

Αγια Παρασκευη(Περαχωρα)



Αγια Παρασκευη(Περαχωρα)


Η Ζαγορα εχει τεσσερις συνοικιες....
Η πρωτη που θα συναντησετε μπαινοντας στο χωριο ειναι η Αγια Παρασκευη (Περαχωρα)
Αυτη ειναι η εκκλησια που χτιστηκε το 1803.

Ηεξωτερικη εικονα του σχολειου σημερα

Το 1786 πήγε στο Βουκουρέστι της Βλαχίας όπου εργάστηκε ως γραμματικός στον Ρουμάνο άρχοντα Μπακοβεάνου. Έπειτα εργάστηκε πάλι ως γραμματικός αλλά στον ηγεμόνα της Βλαχίας Νικόλαο Μαυρογένη.

To εσωτερικο του σχολειου


Έμαθε γράμματα πρώτα στο σχολείο του Τυρνάβου και ύστερα στο σχολείο των Αμπελακίων και τέλος της Ζαγοράς. Το 1777 διορίσθηκε δάσκαλος στον Κισσό του Πηλίου. Το 1782 πήγε στο ’γιο Όρος κι από εκεί έφυγε για την Κωνσταντινούπολη.

Θαυμαστε το εσωτερικο του.........

Γεννήθηκε στο Βελεστίνο της Θεσσαλίας το 1757 και πέθανε στο Βελιγράδι το 1798. Βαπτίστηκε Ρήγας και το επώνυμό του ήταν Βελεστινλής. Μεταγενέστεροι λόγιοι αντικατέστησαν το Βελεστινλής με το Φεραίος.

Το σχολειο του Ρηγα Φεραιου βρισκεται στην Ζαγορα ακολουθοντας το δρομο για την παραλια του Χορευτου.

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

Ζαγορά




Το χωριό μας, η Ζαγορά, βρίσκεται στη βόριο-ανατολική πλευρά του Πηλίου.


Η Ζαγορά έχει μία σημαντική θέση στην ιστορία των Ελλήνων.

Πήλιο .....

















Πήλιο, αγαπημένο μέρος των Ελλήνων. Ποιός δεν ονειρεύετε να πάει το ταξίδι του μήνα του μέλιτος στο Πήλιο.....
Δεν υπάρχουν πολλά μέροι σε αυτή τη πλευρά του Πηλίου που δεν ακούς νερό να τρέχει σε ρυάκια και ποταμάκια, σε καταράκτες και λιμνούλες. Τα δάση είναι γεμάτα καστανιές και οξιές και τεράστια παμπάλαια πλατάνια. Απο'δώ έρχονται τα γνωστά Ζαγοριανά μήλα και ο Αγροτικός συνεταιρισμός της Ζαγοράς είναι από τους πιο μεγάλους συνεταιρισμούς της Ευρώπης. Η πλαγιά γύρω από το χωριό θυμίζει χιονισμένο τοπίο κάθε άνοιξη όταν ανθίζουν οί μηλιές.
Εδώ στο Πήλιο θα καταλάβετε διαφορά στο κλίμα με άλλα μέρη της Ελλάδος. Έχουμε τέσσερης εποχές του χρόνου, χειμώνα με πολλά χιόνια, άνοιξη με εκρηκτική άνθηση και βλάστηση, καλοκαίρι με δροσιά στη Ζαγορά και τη ζέστη των νησιών στο Χορευτό και φθινόπωρο με όλα τα χρώματα της φωτιάς στα φύλλα των δέντρων, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινό...

Γνωρίστε καλύτερα το Πήλιο....


Τούτο το βουνό έχει κάτι που μαγεύει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Φθινόπωρο, χειμώνα, άνοιξη και καλοκαίρι προσφέρεται για διαδρομές που εγγράφονται για πάντα στη μνήμη, για διαδρομές ανάμεσα σε καστανιές, οξιές και πλατάνια, που άλλοτε είναι χιονισμένα και άλλοτε καταπράσινα.

Στο βουνό που, σύμφωνα με το μύθο, είχαν επιλέξει οι θεοί του Ολύμπου για τη θερινή τους κατοικία, αλλά και στον τόπο που έζησαν οι Κένταυροι και ο σοφός Χείρωνας, δάσκαλος του Ηρακλή, του Αχιλλέα και του Ασκληπιού.

Καλό Καλοκαίρι!!!!!!


Η παραλία του Χορευτού.....Καλές Διακοπές!!!!!